Echo Hill

Sleights, North York Moors National Park

Dwelling renovation and extension

Scheme Design

 

The design brief for the project at Echo Hill was to create a contemporary home for informal, social, and connected family life.

The existing dwelling offers a formal, traditional and segregated arrangement of spaces that reflects the manner in which people once lived out their lives in times gone by. As traditions fade and the roles of individuals within the family evolve, aspects of daily family life have changed too. Rooms which once provided for simple ‘back of house’ purposes such as cooking are now required to do much more, as those responsible for cooking the family meal may also need to help the kids with their homework, and check their work emails, all at the same time!

As such the design for Echo Hill proposes not only to provide for the functional requirements of family life, but also to exploit and seek out moments during the day where members of the family can carry out different activities, in close proximity to each other. Precious time together as a family might then be carved out of a busy and hectic working week.

The architectural response to the brief and also to the existing building seeks a similar relationship between that which is new and that which is old. Establishing a clear dialogue whereby the traditional elements provide depth to the contemporary elements and the contemporary elements breathe new life into the traditional and existing.

Process