South View

Healey, Nr Masham, North Yorkshire

Extension & Remodelling

Planning

 

South View is a traditionally constructed cottage built by the Swinton Estate in the late 19C. The cottage is nestled into the topography, within the Nidderdale Area of Outstanding Natural Beauty. It is also located within a Conservation Area and next to a Grade II* Listed church.

The project relates to the internal remodelling and extension of the property, along with the conversion of existing and redundant outbuildings on the site, to create a luxurious family retreat.

The close proximity of the property to the Church and the Conservation Area, along with the open visibility of the site from both the front and the rear necessitated a thoughtful and sensitive design response. As such the proposals have been developed to minimise the requirement for new additions to the property to maintain the visual prominence of the original dwelling, and to minimise the visual impact of the development on the heritage assets.

The existing outbuildings have been assigned new functions within the property, and a new contemporary glazed link is proposed to connect them to the existing dwelling. The existing stair is proposed to be re-located into a new rear extension, which frees up space within the footprint of the existing dwelling to provide more generous social spaces and bedroom accommodation.

The additions to the rear of the property and the re-conceptualisation of an existing rear extension, frame a new private, sunken courtyard area, that sets up a new and direct relationship between the existing dwelling and the gardens to the rear.

Process