Ladywood Mead

Roundhay, Leeds, West Yorkshire

Rear extension and internal remodelling

Planning

 

The project at Ladywood Mead, in Roundhay, Leeds, relates to the complete renovation and extension of an existing dwelling.

Built in the mid-century modern style, to a bespoke design, the property sits nestled within a steeply sloping woodland site in a quiet, suburban, Conservation Area.

Very few alterations have been carried out to the property since its construction, and as such it retains much of the original mid-century modern detailing and materiality. Spatially, the dwelling offers dramatic, panoramic, views out onto the mature woodland setting at the rear of the property from the existing Lounge and roof terrace.

Although the property offers a strong visual connection to the surrounding landscape, it offers little in the way of a direct, physical, connection out into the garden. The main living and social spaces are currently separated from the landscape, as a result of the changing levels across the site. So, along with the sensitive repair and renovation of the property, the project also includes the development of a new rear extension, which completes the architectural route through the building, out into the garden beyond. The new extension accommodates the Kitchen, Lounge, and Dining area, allowing the family to spend their downtime, relaxing in close proximity to the woodlands.

Process