Ocean View

Robin Hoods Bay, North York Moors National Park

Listed building internal remodelling and repair

Completed 2017

 

Robin Hood’s Bay is located within a unique and natural juxtaposition of the landscape and the sea, along the coastline of North Yorkshire. The reasons why people work, visit or live in Robin Hood’s Bay have changed considerably with time, from a source of hard won livelihood to a source of relaxation and leisure. However, the essential pattern which still characterises the village in modern day is drawn from mankind’s ritual requirement, be it for work or for pleasure, to be beside the sea!

The project at Ocean View is the internal remodelling and repair of a Grade II Listed end terrace cottage to provide a modern and comfortable permanent private residence. The building was built around 1675-1725 and through its lifetime has been put to many uses by fishermen, master mariners and marine biologists. Although the building has a rich and diverse history, very little evidence of that remains within the internal spaces of the dwelling.

The design proposals for the internal remodelling of the project therefore allow for the sensitive repair of the historic fabric that remains, along with the installation of new contemporary joinery linings and fittings. The proposals also seek to reinforce an understanding of height and verticality, which characterises the buildings of the Bay, as you climb the old stairs from the Lower Ground level at the Dock side, up four storeys to the sky filled Attic.

 

Photography: Scott Wicking

Process